Make your own free website on Tripod.com

The Other

assalamualaikum..

dalam tab ni yang penting, korang kena tau cara strumming yang digunakan. pada 'main riff', strummingnya macam bunyi kuda berlari.. timing tu pandai2 lah korang cari sendiri ikut kaset. kali ni aku cuba buat tab riff by riff. dalam solo, yang hujung tu buat laju sikit.. mungkin jugak ramai yang tak faham starting solo tu.. takpe, kalau tak paham korang mail kat aku.

apa komen pun korang boleh mail aku, kita sama2 belajar.. chow..


tablature guide:

     h    = hammer
     p    = pull
     s    = slide
     x    = matikan bunyi pada tali
    ~~~   = vibrator
    <10>  = harmonic
 <..pm..> = palm muting
     ^^   = bend penuh (2 fret)
     ^    = bend separuh (1 fret) 
     \    = unbend (daripada keadaan bend dilepaskan ke note asal)
    (20)  = ghost note (tiada dalam fret) 
           --> eg: waktu korang bend full kat fret 24, akan dapat 1 note
                   yang takde dalam fret iaitu 26. ok sekarang note tu 
                   aku buat macam ni: (26)     


intro:
   <..pm..>     <..pm..>    <..pm..>    <..pm..>  
e|-----------------------------------------------------------------|
B|-----------------------------------------------------------------|
G|-----------------------------------------------------------------|
D|--------------------------------------------------------2-4-2-5--|
A|----------5-3---------3-2---------5-3---------3-2-2-3-5----------|
E|--0-0-0-0-----0-0-0-0-----0-0-0-0-----0-0-0-0--------------------|


    <..pm..>    <..pm..>    <..pm..>    <..pm..> 
e|-----------------------------------------------------------------
B|-----------------------------------------------------------------
G|----------------------------------------------------------------- ...
D|--------------------------------------------------------2-4-2-5--
A|----------5-3---------3-2---------5-3---------3-2-2-3-5----------
E|--0-0-0-0-----0-0-0-0-----0-0-0-0-----0-0-0-0--------------------


    ------------------||
    ------------------||
... ------------------||
    -------------2----||
    -5-3-2-------2----||
    -------5-3-2-0----||


main riff:
    <......pm.......>      <......pm.......>        
e|-------------------------------------------------|
B|-------------------------------------------------|
G|-------------------------------------------------|
D|-------------------------------------------------|
A|--2--2-2-2--2-2-2-2--4s5-4--4-4-4--4-4-4-4--5s4--|
E|--0--0-0-0--0-0-0-0--2s3-2--2-2-2--2-2-2-2--3s2--|


   <......pm.......>      <.......pm......>        
e|------------------------------------------------|
B|------------------------------------------------|
G|------------------------------------------------|
D|------------------------------------------------|
A|-2--2-2-2--2-2-2-2--4s5-4--4-4-4--4-4-4-4--5s4--|
E|-0--0-0-0--0-0-0-0--2s3-2--2-2-2--2-2-2-2--3s2--|


   <......pm.......>      <...pm...>
e|---------------------------------------------||
B|---------------------------------------------|| sebelum nyanyi, main 'main
G|---------------------------------------------|| riff' 2 round dan berhenti 
D|-4--4-4-4--4-4-4-4--5s7-2--2-2-2-2--5s4------|| kat chord E
A|-2--2-2-2--2-2-2-2--3s5-0--0-0-0-0--3s2-4s5--||
E|----------------------------------------2s3--||

---> lepas tu ulang 'main riff' 4 kali untuk nyanyi. 
     kemudian sambung terus kat riff 2.

riff 2:
    <....pm.....>    <..pm...>        <....pm.....>    <..pm...>
e|----------------------------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------------------------|
D|----------------3---------------------------------3-------------------|
A|----------------3----------------2----------------3----------------2--|
E|--0-0-0-0-0-0-0-1--0-0-0-0-0-1-3----0-0-0-0-0-0-0-1--0-0-0-0-0-1-3----|



    <....pm.....>    <..pm...>        <....pm.....>   
e|---------------------------------------------------------------
B|---------------------------------------------------------------
G|--------------------------------------------------------------- (**) ...
D|----------------3---------------------------------3------------ 
A|----------------3----------------2----------------3------------
E|--0-0-0-0-0-0-0-1--0-0-0-0-0-1-3----0-0-0-0-0-0-0-1--0-0-0-0-0-


     <....pm....>  
    ---------------||
    ---------------||
... ---------------||
    ---------------||
    -5-5-5--3-3-3--||
    -3-3-3--1-1-1--||

---> ok, korang main 'riff 2' 2 round. tapi yang last round tu, 
     bila sampai kat tanda (**), masuk dulu riff kat bawah nie se'round
     sebelum masuk riff 3... 

e|-------------------------------|
B|-------------------------------|
G|-------------------------------|
D|-------------------------------|
A|------2-3--3-3-3--5-3-2-5-3-2--|
E|--1-3--------------------------|


riff 3:
e|--------------------------------------------------------------|
B|--------------------------------------------------------------|
G|--------------------------------------------------------------|
D|--------------------------------------------------------------|
A|--2-2-2--3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3-----------2-------3-2--|
E|-------------5-------------------5-----5--5-5-5----5-3-5------|

---> ulang benda kat atas ni 3 kali dan kat bawah ni sekali..

e|--------------------------------------------------------------||
B|--------------------------------------------------------------||
G|--------------------------------------------------------------||
D|--------------------------------------------------------------||
A|--2-2-2--3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-5-----------2-------3-2--||
E|-------------5-------------------5-----5--5-5-5----5-3-5------||

---> kat bawah ni pulak ada riff 4 yang lebih kurang jer dengan riff 3 cuma
     dia ada lebih kat pulm muting dan cara struming.


riff 4:
    <..pm...>             <..pm...>            <..pm...>
e|-----------------------------------------------------------------|
B|-----------------------------------------------------------------|
G|-----------------------------------------------------------------|
D|-----------------------------------------------------------------|
A|--2-2-2-2-2--3-2---2-3--2-2-2-2-2--3-2---2-3-----------2------3--|
E|-----------------5---------------------5-----5-5-5-5-5---5-3-5---|

---> riff 4 ni pun sama, ulang kat atas ni 3 kali dan terus masuk kat bawah 
     ni sekali jer.

    <..pm...>             <..pm...>            <..pm...>
e|-----------------------------------------------------------------||
B|-----------------------------------------------------------------||
G|-----------------------------------------------------------------||
D|-----------------------------------------------------------------||
A|--2-2-2-2-2--3-2---2-3--2-2-2-2-2--3-2---2-5-----------2------3--||
E|-----------------5---------------------5-----5-5-5-5-5---5-3-5---||

---> cepat2 masuk 'main riff' balik dan ulang 2 kali sebelum masuk kat 
     bawah ni.

riff 5:
    <.......pm......>        <.......pm......>
e|----------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------|
A|--7--7-7-7--7-7-7-7--9s10--9--9-9-9--9-9-9-9--10s9--|
E|--5--5-5-5--5-5-5-5--7s 8--7--7-7-7--7-7-7-7--8 s7--|

    <.......pm......>        <.......pm......>
e|----------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------|
A|--7--7-7-7--7-7-7-7--9s10--9--9-9-9--9-9-9-9--10s9--|
E|--5--5-5-5--5-5-5-5--7s 8--7--7-7-7--7-7-7-7--8 s7--|

    <.......pm......>         <.pm..>
e|-------------------------------------------------||
B|-------------------------------------------------||
G|-------------------------------------------------||..terus sambung riff 6
D|--9--9-9-9--9-9-9-9--10s12--7-7-7-7--10s9--9s10--||
A|--7--7-7-7--7-7-7-7---8s10--5-5-5-5---8s7--7s 8--||
E|-------------------------------------------------||


riff 6:
         <..pm...>       <..pm...>       <..pm...>       <..pm...>
e|------------------------------------------------------------------|
B|------------------------------------------------------------------|
G|------------------------------------------------------------------|
D|------------------------------------------------------------------|
A|--7-7-------------3-3-------------2-2-------------5-5-------------|
E|--5-5--5-7-8-7-5--1-1--5-7-8-7-5--0-0--5-7-8-7-5--3-3--5-7-8-7-5--|

---> ulang benda ni 2 kali, kemudian waktu nyanyi main kat bawah ni 2 round

riff 7:
   <..pm...>             <..pm...>         <..pm...>             <..pm...>
e|-------------------------------------------------------------------------|
B|-------------------------------------------------------------------------|
G|-------------------------------------------------------------------------|
D|-----------3-5-3h5p3-2---------------------------------------------------|
A|-3-3-3-3-3-------------2-2-2-2-2-2-3-2-0-5-5-5-5-5-2-3-2h3p2---7-7-7-7-7-|
E|-1-1-1-1-1-------------0-0-0-0-0---------3-3-3-3-3-----------5-5-5-5-5-5-|


riff 8: *** with/solo
e|---------------------------------------------------------
B|---------------------------------------------------------
G|---------------------------------------------------------  ...
D|---------------------------------------------------------
A|------------3-3-3-3-3-3-3-3-3-3-3--2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-
E|--5-7-8-7-5-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-


   -----------------------------------------------||
   -----------------------------------------------||
...-----------------------------------------------||   ulang sampai 
   -----------------------------------------------||   habis solo
   -5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5--7-7-7-7-7-7-7-7-7-7-7--||  
   -3-3-3-3-3-3-3-3-3-3-3--5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5--||

--> lepas habis solo, korang ulang balik 'riff 7' 2 kali dan berhenti 
    sekejap dengan chord A5 (power chord) .. lebih kurang 9 kali. 
--> kemudian, terus masuk balik kat riff 2 dan ulang 4 kali. (tak payah 
    skip kat tanda (**))


riff 9:
e|---------------------------------------------------------------|
B|---------------------------------------------------------------|
G|---------------------------------------------------------------|
D|---------------------------------------------------------------|
A|--2--2-2-2-3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3----------2-------3-2--|
E|---------------5-------------------5-----5--5-5-5---5-3-5------|


e|---------------------------------------------------------
B|---------------------------------------------------------
G|--------------------------------------------------------- ...
D|---------------------------------------------------------
A|--2-2-2-3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3--------------------
E|------------5-------------------5-----5--5-5-5--3-3-1-1--


    -----------------------|
    -----------------------|
... -----------------------|
    -----------------------|
    ---------------------2-|
    -0--0-0-0-0-0-0--1-3---|


e|---------------------------------------------------------------|
B|---------------------------------------------------------------|
G|---------------------------------------------------------------|
D|---------------------------------------------------------------|
A|--2--2-2-2--3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3--5--5-5-5-5-----3-3--|
E|----------------5-------------------5-----------------5-5------|


e|------------------------------------------------------------------|
B|------------------------------------------------------------------|
G|------------------------------------------------------------------|
D|------------------------------------------------------------------|
A|--2--2-2-2--3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3-3-3-3-3--3s5-5-5-3-3-2--|
E|----------------5-------------------5-----------------------------|

--> ulang 'riff 9' ni 2 kali dan sambung outro kat bawah ni..

outro:
e|--------------------------------------------------------------|
B|--------------------------------------------------------------|
G|--------------------------------------------------------------|
D|--------------------------------------------------------------|
A|--2--2-2-2-3-2---2-3-2--2-2-2--3-2---2-3-----------------3-3--|
E|---------------5-------------------5-----5--5-5-5-5--3-3------|


e|-----------------------------------------------------||
B|-----------------------------------------------------||
G|---------------------------------3-2-----------------||
D|----------------------3-2--2-2-2------2-2-2-2-2-2-2--||
A|-2--2-2-2--3-2--2-2-2-----------------2-2-2-2-2-2-2--||
E|--------------------------------------0-0-0-0-0-0-0--||


solo: *** w/riff 8
e|--------------------19^-(20)-(20)\--|
B|--20^^-(22)-(22)\-------------------|
G|------------------------------------|  
D|------------------------------------|
A|------------------------------------|
E|------------------------------------|


e|--12-17-15-13-12-15-13-12----13-12-------12-------------------------|
B|--------------------------15-------15-13----15-13-12-15-13-12-------|
G|--------------------------------------------------------------14~~~-|
D|--------------------------------------------------------------------|
A|--------------------------------------------------------------------|
E|--------------------------------------------------------------------|


e|-12-17p12-15p12-13p12----12-------------------------------
B|----------------------15----13-15-12-13----12-------------
G|----------------------------------------14----13-14----13- ...
D|----------------------------------------------------15----
A|----------------------------------------------------------
E|----------------------------------------------------------


     --------------------------------|
     --------------------------------|
 ... --------------------------------|
     -14-15-12-14----12-14--15-14~~~-|
     -------------15-----------------|
     --------------------------------|


e|--------12h13-------12h13-------12h13-------12h13-|
B|--12h13-------12h13-------12h13-------12h13-------|
G|--------------------------------------------------|
D|--------------------------------------------------|
A|--------------------------------------------------|
E|--------------------------------------------------|


e|----------------------------------17-19-19^-(20)\--19-20-20^^-(22)\-
B|-13-12h13p12-10-12-13-13s15-13-15-----------------------------------
G|-------------------------------------------------------------------- ...
D|--------------------------------------------------------------------
A|--------------------------------------------------------------------
E|--------------------------------------------------------------------


    -19-20-22-20-22-24-24^^-(26)\p24-24~~~-|
    ---------------------------------------|
... ---------------------------------------|
    ---------------------------------------|
    ---------------------------------------|
    ---------------------------------------|


e|--17s20-17-----------------12-13-15-12~~~-|
B|-----------17-----12-13-15----------------|
G|--------------17--------------------------|
D|------------------------------------------|
A|------------------------------------------|
E|------------------------------------------|


e|-----------12h13h15----------12h13h15----------12h13h15----------12h13h15-|
B|--12h13h15----------12h13h15----------12h13h15----------12h13h15----------|
G|--------------------------------------------------------------------------|
D|--------------------------------------------------------------------------|
A|--------------------------------------------------------------------------|
E|--------------------------------------------------------------------------|


e|-13p12----12-17p12----12-------------------------------------------------|
B|-------13----------13----13-12-------------------------------------------|
G|-------------------------------14----------------------------------------|
D|----------------------------------14-------------------------------------|
A|-------------------------------------15-12-14-14s15-14----14-15-15s17-15-|
E|-------------------------------------------------------12----------------|


e|-------------------------------------15p13p12----17p15p13----|
B|----------------------------12h13h15----------13----------13-|
G|-------------------14-16-17----------------------------------|
D|----------14-15-17-------------------------------------------|
A|-14-15-17----------------------------------------------------|
E|-------------------------------------------------------------|

e|-15p13p12-----------------||
B|----------15p13p12--------||
G|-------------------14~~~--||
D|--------------------------||
A|--------------------------||
E|--------------------------||


" adios MeTaL MiLiTiA " 

  -kay_rules-